Home » Nieuws

50 Nieuwe Klompenpaden

50 nieuwe Klompenpaden. Door het cultuurlandschap van Gelderland en Utrecht. Blauwdruk, 2017
Samenstelling en Redactie: Wim Huijser en Harry Harsema. Foto’s: Willem van Leuveren.
Klompenpaden zijn rondwandelingen door het agrarisch cultuurlandschap van Gelderland en Utrecht. Dit boek verschijnt bij de opening van het honderdste Klompenpad en is een vervolg op 50 Klompenpaden (2015).

50 nieuwe Klompenpaden. Door het cultuurlandschap van Gelderland en Utrecht. Blauwdruk, 2017 

Samenstelling en Redactie: Wim Huijser en Harry Harsema. Foto’s: Willem van Leuveren.

Klompenpaden zijn rondwandelingen door het agrarisch cultuurlandschap van Gelderland en Utrecht. Dit boek verschijnt bij de opening van het honderdste Klompenpad en is een vervolg op 50 Klompenpaden (2015). 

http://wimhuijser.nl/50-nieuwe-klompenpaden-cultuurlandschap-gelderland-en-utrecht/

Lees meer »

Over de Hollandse klompenpaden

Ons land biedt zoveel kansen om te genieten van landschappen en cultuurhistorisch erfgoed. Landschap Erfgoed Utrecht en Stichting Landschapsbeheer Gelderland zorgen voor een stukje Hollands avontuur met originele klompenpaden.

http://www.ecktiv.nl/ontdek-de-hollandse-klompenpaden/

Ons land biedt zoveel kansen om te genieten van landschappen en cultuurhistorisch erfgoed. Landschap Erfgoed Utrecht en Stichting Landschapsbeheer Gelderland zorgen voor een stukje Hollands avontuur met originele klompenpaden.

In de goed bewegwijzerde wandelingen loop je over oude voet (klompen) paden door wisselende landschappen. Je hebt de keuze uit meer dan 60 verschillende routes. Je zult versteld staan van wat Gelderland en Utrecht je met deze klompenpadenwandelingen te bieden hebben.

 

Lees meer »

Klompenpaden op de Vrijenwandelaar

Voor wandelaars die graag ongebonden hun eigen weg kiezen. Voor wie wandelen een middel is en geen doel. Niet alleen grote natuur, ook stedelijke sluiproutes door het groen.

http://www.devrijewandelaar.nl/tag/klompenpaden/

Voor wandelaars die graag ongebonden hun eigen weg kiezen. Voor wie wandelen een middel is en geen doel. Niet alleen grote natuur, ook stedelijke sluiproutes door het groen.

De Vrije Wandelaar loopt het landschap in, volgt kruimelpaden, kijkt wat voor de voeten komt. Een soort slow foot. Poëtische en inspirerende verhalen over zijpaden en dwaalwegen.

Aandacht voor cultuur en geschiedenis. Nederlandse en grensoverschrijdende verhalen uit Europa. Prachtig proza, fijne fotografie, praktische informatie, handige kaarten en verwijzingen.

Een platform voor ondernemende wandelaars èn de luie-stoel-wandelaar.

Lees meer »

Errekomsepad - Het klompenpad van Buren en Erichem

Errekomsepad - Het klompenpad van Buren en Erichem

http://www.burenstad.nl/site/klompenpad

Ontdek het mooie buitengebied van Erichem. Wandelen door weilanden, langs sloten, door een wijngaard en door het Betuwse stadje Buren. Rust, kleinschaligheid en de combinatie van cultuur en natuur bepalen hier de sfeer. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Rondwandeling: het Errekomsepad (13 km)

  • Startpunt: Parkeerplaats bij het dorpshuis, Erichemseweg 30 in Erichem.
  • Opstappunt: Parkeerplaats Centrum, rotonde Tielseweg in Buren. 
  • Openbaar vervoer: Bushalte 'Kerk' in Erichem.
Lees meer »

Klompenpaden rondom Leusden zijn rondwandelingen in het agrarisch cultuurlandschap.

Klompenpaden rondom Leusden zijn rondwandelingen in het agrarisch cultuurlandschap.

Leusden klompenpaden gebied

Ze gaan zoveel mogelijk over historisch tracé en voeren over onverharde paden via boerenland en landgoederen. Rust, kleinschaligheid en de combinatie van cultuur en natuur bepalen de sfeer. Met het zichtbaar maken en herstellen van oude paden wordt een deel van de identiteit van het landschap hersteld. Daarnaast is de combinatie natuur en cultuurhistorie interessant voor wandelaars. Voetpaden vertellen bewoners en wandelaars over de geschiedenis van hun omgeving. Ze vergroten ook de toegankelijkheid van de natuurgebieden en cultuurlandschappen.

http://toerisme.regioamersfoort.nl/event/klompenpaden-rondom-leusden

Lees meer »

De Doevedans

Langs ons bedrijf lopen drie klompenpaden: het Woldermarkerpad, het Tuylermarkerpad en het Niebroekerpad!

Langs ons bedrijf lopen drie klompenpaden: het Woldermarkerpad, het Tuylermarkerpad en het Niebroekerpad!
Dit komt omdat we liggen aan een unieke kruising van (zand)wegen en wandelpaden. Let op ons als u wandelt nabij cijfer 4.

Drie klompenpaden: het Woldermarkerpad, het Tuylermarkerpad en het Niebroekerpad

Volop gelegenheid om te wandelen dus en te genieten van het prachtige agrarische cultuurlandschap langs de IJssel. En u wandelt langs boerenerven, over schouwpaden en historische wegen. Rust, ruimte en het IJssellandschap bepalen hier de sfeer. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Meer informatie over het Woldermarkerpad of de kaart van de klompenpaden in Nederland.

http://dedoevendans.nl/natuurbeheer/klompenpaden

Lees meer »

Klompenpaden Als u vanaf het park de weg oversteekt staat u in het bos.

Klompenpaden
Als u vanaf het park de weg oversteekt staat u in het bos.

Klompenpaden

Als u vanaf het park de weg oversteekt staat u in het bos. U kunt er voor kiezen om één van de zogenaamde klompenpaden te lopen. Klompenpaden zijn wandelingen door de natuur en het boerenland en gaan zoveel mogelijk over historische paden. Het enige want u moet doen is uw wandelschoenen aantrekken en de bordjes met de gekleurde klompjes volgen en genieten van de natuur. Van de klompenpaden zijn bij de receptie fraaie folders te koop met een routekaartje en wat achtergrond informatie, maar u kunt ook de gratis app van de Klompenpaden downloaden in de Appstore voor Apple of Play van Andriod

https://www.landgoedruwinkel.nl/nl/omgeving/natuur

Lees meer »

Brandrode runderen en Veluwse heideschapen

Brandrode runderen en Veluwse heideschapen langs de Klompenpaden

Brandrode runderen en Veluwse heideschapen

Langs een aantal Klompenpaden kan de wandelaar zeldzame huisdierrassen ontmoeten. Zo tref je Brandrode runderen aan langs het Loobrinkerpad en het Loenense Enkenpad. Langs het Molenbeeksepadkom je ossen tegen met blaren om de ogen. Daarom worden ze Groninger blaarkoppen genoemd. Deze grote grazers houden het landschap van het Renkums beekdal, de Renkumse heide en de Wolfhezerheide open. Het Horsthoekerpad leidt over heidegebied De Renderklippen en langs de schaapskooi van de kudde Epe-Heerde. De traditioneel werkende herder hoedt hier zo’n 130 Veluwse heideschapen.

Lees meer »

TENTOONSTELLING EN BOEK OVER EERSTE 50 KLOMPENPADEN

50-klompenpadencover

Een wandeling over een Klompenpad brengt je niet alleen in contact met het landleven en de natuur, maar ook met bijzondere verhalen van een plek. Publicist Wim Huijser, dichter Aad Eerland, fotograaf Willem van Leuveren, beeldend kunstenaar Jan Hiensch en fooddesigner Christian Weij gingen op pad langs de eerste 50 Klompenpaden.

De ervaringen van deze vijf hebben de ingrediënten geleverd voor een expositie in Museum Nairac en een bijzonder boek. Op 10 april is de expositie in Museum Nairac geopend en het boek ‘50 Klompenpaden. Door het cultuurlandschap van Gelderland en Utrecht’ gepresenteerd.

 

Bestel het boek online
‘50 Klompenpaden. Door het cultuurlandschap van Gelderland en Utrecht’ is een uitgave van Uitgeverij Blauwdruk. Het boek bevat een combinatie van beschouwende teksten, foto’s, gedichten, reliëfs in lood en recepten. Schrijver, publicist en initiatiefnemer van dit project is  Wim Huijser. ‘50 Klompenpaden. Door het cultuurlandschap van Gelderland en Utrecht’ is verkrijgbaar in de boekhandel of via de website van de uitgeverij www.uitgeverijblauwdruk.nl. Ook in de museumwinkel van Museum Nairac is het boek te koop.

De expositie Klompenpaden is te zien van 11 april tot en met 25 juni 2015. In Museum Nairac wordt de bezoeker in aanraking gebracht met het in razend tempo populairder wordende fenomeen ‘Klompenpad’. Aan de hand van het ‘Museumklompenspeurpad’ wordt de kennis van de bezoeker over het oer-Hollandse schoeisel getest. In de zomer wordt de tentoonstelling voortgezet in streekmuseum Vredegoed in Tienhoven. Kijk voor meer informatie op www.nairac.nl.

Landschap Erfgoed Utrecht en Stichting Landschapsbeheer Gelderland, de makers van de Klompenpaden, zijn enorm trots dat dit soort initiatieven rondom Klompenpaden worden ontwikkeld. Evelien Kenbeek van Landschap Erfgoed Utrecht: “2015 is een bijzonder Klompenpaden jaar. Dit jaar openen beide organisaties samen zo’n 20 nieuwe paden, waardoor we de 1.000 kilometer Klompenpad bereiken! Ook organiseren we voor het eerst wandelingen onder begeleiding van een vrijwillige gids. Met dit Klompenpadenboek en  de expositie is 2015 met recht het Jaar van de Klompenpaden.”

Lees meer »

50 Klompenpaden in boekvorm

Columns Wim Huijser
Fotografie Willem van Leuveren
Gedichten Aad Eerland
Recepten Christian Weij
Grafiek Jan Hiensch

Klompenpaden zijn rondwandelingen in het agrarisch cultuurlandschap. Ze volgen vaak eeuwenoude routes en voeren over onverharde paden door natuur, over boerenland en door landgoederen. Dit boek leidt de lezer en wandelaar langs 50 Klompenpaden in Gelderland en Utrecht en vertelt verhalen over de geschiedenis van het landschap en zijn bewoners.
Columnist Wim Huijser en fotograaf Willem van Leuveren liepen alle 50 Klompenpaden en legden ze vast in woord en beeld. Hun impressies worden aangevuld met gedichten van Aad Eerland, grafiek van Jan Hiensch en streekrecepten van Christian Weij.
Daarmee is dit boek ook een ongedwongen ontdekkingsreis door het landschap van de literatuur, de kunst en het culinaire genot.


Met het herstellen en zichtbaar maken van deze wandelroutes dragen Landschap Erfgoed Utrecht en Stichting Landschapsbeheer Gelderland bij aan de beleefbaarheid van het landschap en de cultuurhistorie.

 

Uitgave in samenwerking met Landschapsbeheer
Gelderland en Landschap Erfgoed Utrecht |
Blauwdruk - Wageningen

Lees meer »

EXPOSITIE KLOMPENPADEN IN STREEKMUSEUM VREDEGOED

EXPOSITIE KLOMPENPADEN IN STREEKMUSEUM VREDEGOED

opening_expo_klompenpaden-web

Op zaterdag 18 juli 2015 is in het Streekmuseum Vredegoed in Tienhoven een expositie geopend over Klompenpaden in Utrecht. Eerder was de expositie, ook over de Klompenpaden in Gelderland, al te zien in Museum Nairac.

opening_expo_klompenpaden-web

Op zaterdag 18 juli 2015 is in het Streekmuseum Vredegoed in Tienhoven een expositie geopend over Klompenpaden in Utrecht. Eerder was de expositie, ook over de Klompenpaden in Gelderland, al te zien in Museum Nairac. Frans ter Maten, ex-directeur Landschap Erfgoed Utrecht, verrichtte de officiële openingshandeling. Hij legde de nadruk op het leggen van verbindingen tussen stad en platteland: veel wandelaars komen uit de stad en komen zo in aanraking met verhalen in het landschap en met het boerenleven.
De expositie is samengesteld naar aanleiding van het boek dat publicist Wim Huijser, dichter Aad Eerland, fotograaf Willem van Leuveren, beeldend kunstenaar Jan Hiensch en fooddesigner Christian Weij maakten over hun ervaringen op de eerste 50 Klompenpaden. Want een wandeling over een Klompenpad brengt je niet alleen in contact met het landleven en de natuur, maar ook met bijzondere verhalen van een plek.

De expositie is te zien tot eind oktober in Streekmuseum Vredegoed, Heuvellaan 7, 3612 BA Tienhoven. De bezoeker wordt in aanraking gebracht met het in razend tempo populairder wordende fenomeen ‘Klompenpad’ en kan genieten van een aantal fraaie foto’s over klompenpaden, enkele kunstwerken en een stuk nagebouwd klompenpad. Kijk voor meer informatie op www.vredegoed.nl.

Lees meer »